Obok najpopularniejszych badań laboratoryjnych moczu i krwi, powszechnie znane są badanie mikrobiologiczne. Potrafią one znacząco przyśpieszyć proces leczenia oraz uderzyć w sedno problemu. Co więcej, rozwój mikrobiologi przemysłowej pozwala też na zapewnienie jakości oraz bezpieczeństwa w przemyśle spożywczym. Co warto wiedzieć o tego typu badaniach?
Czym się różnią badania mikrobiologiczne od innych rutynowych badań?
Większość z nas wielokrotnie była w klinice lub laboratorium na różnego typu badaniach — jest to niezbędne w celu oceny ogólnego stanu zdrowia oraz postawieniu diagnozy. Rutynowo zazwyczaj bada się podstawowe parametry krwi, takie jak poziom glukozy, cholesterolu, trójglicerydów czy też marker stanu zapalnego OB. Jeżeli chodzi o rutynowe badanie moczu, to najczęściej dane badanie pomaga nam określić występowanie w nim kryształków szczawianów czy wapnia, poziom bilirubiny, obecność ketonów oraz białych i czerwonych krwinek.
Są to najbardziej podstawowe czynniki, które powinny być wykonywane regularnie — przynajmniej raz w roku u każdej osoby. Z reguły wiemy też jak się przygotować do tego typu badaniach — na przykład należy być na czczo. Natomiast jeśli chodzi o badanie mikrobiologiczne sytuacja wygląda inaczej — nie zalicza się ono do rutynowych badań.
Co to jest badanie mikrobiologiczne?
Badanie mikrobiologiczne to inaczej posiew, którego celem jest wykrycie szkodliwych drobnoustrojów — na przykład w moczu, w kale, we krwi czy innym materiale biologicznym. Badania te nie zawsze są doceniane przez lekarzy, którzy nierzadko decydują się leczyć pacjentów w ciemno przepisując antybiotyk, który działa na wielu płaszczyznach. Jednak każdy zgodzi się, że dużo lepiej jest trafić w sedno problemu oraz dobrać taki lek, który niemal ze 100% pewnością zlikwiduje chorobotwórcze bakterie i poprawi stan zdrowia pacjenta. Wykonując badania mikrobiologiczne nie musimy przyjmować antybiotyków, które w naszym przypadku są nieskuteczne i tylko przedłużą okres chorowania, a nierzadko sprawią, że bakterie stają się bardziej oporne na antybiotyki.
Badania mikrobiologiczne w przemyśle spożywczym
Co ciekawe, badania mikrobiologiczne są niezbędne w przemyślne spożywczym. Pozwalają one wykryć mikroorganizmy, które stanowią zagrożenie dla potencjalnych klientów. Stanowią również wymaganie prawne. Dlaczego odgrywają tak ważną rolę? Ponieważ najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych jest właśnie spożywanie zakażonej żywności. Takie bakterie jak salmonella czy escherichia coli potrafią doprowadzić do bardzo poważnych następstwem zdrowotnych, a nawet śmierci. Badania mikrobiologiczne pokażą więc, czy w próbce zidentyfikowano bakterię, pleść lub drożdże.
Be First to Comment