Sposobów na odchudzanie można znaleźć wiele, choć trzeba z takimi propozycjami uważać. Popularne diety często nie są zbyt zdrowe i mogą szkodzić, dlatego należy podejść do tematu rozsądnie. Co pić i jeść, by schudnąć? Co może być pomocne i jednocześnie zdrowe?
Jak jeść, by schudnąć?
Zamiast spytać, co jeść, warto zadać sobie jeszcze inne pytanie, czyli to, jak jeść, by móc liczyć na efekt odchudzania. Przede wszystkim trzeba spożywać posiłki regularnie i na spokojnie, bez pośpiechu i o określonych porach. Po drugie warto wybierać porcje mniejsze, ale za to jeść częściej. Po trzecie powinno się zwracać uwagę na sposób przyrządzania posiłków. Od lat wiadome jest, że smażenie na głębokim tłuszczu nie jest zbyt zdrowe, lepsze jest gotowanie lub pieczenie. Jakość posiłków i ich przygotowanie ma więc duże znaczenie. Przykładowo, ile można schudnąć, dzięki gotowaniu na parze sprawdzisz na stoliczku.pl, warto więc zastanowić się nad zmianą przyzwyczajeń kulinarnych.
Co jeść, żeby schudnąć?
Aby schudnąć, z pewnością należy wpoić sobie zasady zdrowego odżywiania. Nie chodzi tutaj o liczenie kalorii, ale o to, co jemy i jakiej jest to jakości. Z pewnością powinno się unikać potraw tłustych i smażonych, oraz cukrów prostych, ale to niejedyna rzecz, o której trzeba pamiętać. Posiłki muszą być urozmaicone i bogate we wszystkie składniki odżywcze. Ważnym elementem jest między innymi białko, przy czym warto sięgać przede wszystkim po chude mięso, ryby, jajka, twaróg czy serek wiejski.
Na przyspieszenie metabolizmu mają także dobry wpływ warzywa, choćby marchew, brokuł, brukselka, kapusta, kalafior, szparagi czy botwinka. Są bogate w błonnik pokarmowy, a także szereg innych witamin i minerałów. Jeżeli chodzi o owoce, szczególnie zaleca się truskawki, żurawinę, wiśnie, maliny, borówki i jagody. Nie można też zapomnieć o zdrowych nasionach, choćby tych z roślin strączkowych, jak fasola, soczewica i ciecierzyca. Z kolei zdrowe tłuszcze dostępne są w rybach, awokado, oliwie z oliwek, siemieniu lnianym czy orzechach.
Co pić, żeby schudnąć?
Mówiąc o diecie, najczęściej mówi się o jedzeniu, jednak picie przy odchudzaniu jest także bardzo ważne. Oczywiście na pierwszym miejscu znajduje się woda, którą dla urozmaicenia można zaopatrzyć w cytrynę. Dobrze sprawdza się także zielona i czerwona herbata, a także czystek, który delikatnie pobudza przemianę materii.
Warto też zacząć robić sobie niskokaloryczne koktajle z warzyw i owoców, choć tu trzeba jeszcze wiedzieć, które z nich się nadają. Do takich produktów należą: pomidory, paprykę, czosnek, kolendrę, marchew, awokado, jarmuż, buraki, bazylię, truskawki, jagody, maliny, borówki, ananasy. Są nie tylko bogate w witaminy i minerały, ale także są źródłem błonnika i działają odkwaszająco dla organizmu. Poza tym świetnie działają na zahamowanie głodu, więc tym rzadziej będzie sięgało się po różnego rodzaju przekąski.
Pewną opcją są także nie tyle koktajle, ile soki, choć tu trzeba uważać. Choć są niewątpliwie zdrowe, jednocześnie zawierają sporo węglowodanów, a co za tym idzie także niemało kalorii. Pite z umiarem powinny jednak nie zaszkodzić, a pomóc.
Be First to Comment