O dłuższego czasu wiele mówi się o zdrowym odżywianiu i tym, by sięgać przede wszystkim po sprawdzone, zdrowe i nieprzetworzone produkty, tak zwane superfoods. Często wymienia się tutaj przede wszystkim egzotyczne składniki, ale w Polsce nie brakuje produktów, które zaliczają się do tej kategorii i warto je znać.
Jakie są popularne polskie superfoods?
Zdecydowanie nie trzeba szukać egzotycznych produktów spożywczych, by móc odżywiać się zdrowo. Wiele zwykłych polskich składników spełnia te wymagania i zdecydowanie można je zaliczyć do „superfoods”, przez co pojęcie to staje się mniej dziwne i niezrozumiałe. Warto przede wszystkim pamiętać o tym, że produkty zaliczane do tej kategorii, to takie, które zawierają w sobie wiele korzystnych i zdrowych składników odżywczych i dostarczają organizmowi najbardziej potrzebnych witamin i minerałów. Wymienia się tutaj najczęściej: siemię lniane, jarmuż, miód, kaszę jaglaną, czystek czy natkę pietruszki.
Siemię lniane
Te niewielkie nasiona to prawdziwa bomba minerałów i prawdziwe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, lignanów, błonnika, wapnia, magnezu, cynku czy żelaza. Pomagają w regulacji pracy jelit, mają działania przeciwnowotworowe, obniżają poziom cukru we krwi, a także wspierają organizm w trakcie infekcji. Wbrew pozorom produkt ten można kupić wszędzie, siemię lniane jest łatwo dostępne również online, więc jak nie chce się szukać po sklepach, zawsze można zamówić. Jest to jeden z tych składników diety, o którym powinno się zawsze pamiętać i wdrażać go do codziennych posiłków.
Czystek
Ta niepozorna roślina, która w przeważającej większości uprawiana jest dla ozdoby, równie często używana jest także w ziołolecznictwie. Dzięki zawartych w nim wielu przeciwutleniaczy ma szerokie działanie prozdrowotne, pomagając w zwalczaniu wolnych rodników, wzmacniając organizm i układ odpornościowy, zmniejszając poziom cholesterolu czy hamując stany zapalne. Stosuje się go przy wielu różnych chorobach jak przeziębienie, grypa, choroby układu krążenia, alergie czy choroby skóry.
Jarmuż
Kolejna polska roślina, która z powodzeniem dostarczy nam całej gamy witamin i minerałów, przede wszystkim A, B, C, E i K, a także takich składników jak białko, błonnik, wapń, magnez, fosfor i cynk. Wspomaga pracę jelit, pomaga w odchudzaniu, a także działa prozdrowotnie, chroniąc przed chorobami, wzmacniając odporność i sprawiając, że poprawia się kondycja skóry.
Kasza jaglana
Zdecydowanie kasza jaglana jest obecnie jednym z popularniejszych polskich superfoods. Ma liczne właściwości dobre dla zdrowia, a nierzadko jest proponowana także jako sposób na odchudzanie. Działa odkwaszająco i oczyszczająco na organizm, a także jest bogata w liczne mikroelementy, w tym witaminy z grupy B, a także żelazo, fosfor, wapń czy krzem i potas. Co ważne, nie zawiera glutenu, do tego jest lekkostrawna.
Miód
O prozdrowotnych właściwościach miodu nie trzeba chyba mówić nikomu. To jeden z popularniejszych naturalnych probiotyków, który wykorzystywany jest do wzmocnienia naturalnej odporności ciała, chroniąc się w ten sposób przed infekcjami. Miód dostarcza nam białka, witamin z grupy B, C, E, a także lecytynę oraz karotenoidy.
Natka pietruszki
Czy zwykła natka pietruszki może być superfoods? Jak najbardziej, zwłaszcza że zawiera ona naprawdę wiele witamin i minerałów, o czym może nie każdy wie. Witaminy B i K, a także takie minerały jak wapń, magnez, żelazo, kwas foliowy czy błonnik, sprawiają, że to jeden z tych składników, który powinien znaleźć się w naszej diecie. Pomaga w walce z anemią, a także ma działania antyoksydacyjne.
Be First to Comment