Bez herbaty właściwie wielu z nas nie wyobraża sobie swojego dnia.
Herbata popularniejsza niż kawa
Zdecydowanie więcej osób pije herbatę – aniżeli kawę. Po filiżankę aromatycznego naparu sięgamy zwykle do posiłku lub też bezpośrednio po nim. Rytuał picia herbaty swoją tradycją sięga dziesiątek, a nawet setek lat wstecz. Herbata bowiem towarzyszy wielu spotkaniom rodzinnym, czy też towarzyskim. Bez niej właściwie trudno jest wyobrazić sobie stół przy którym zasiadamy z przyjaciółmi, lub też najbliższymi – delektując się kawałkiem pysznego ciasta oraz celebrując wspólne chwile. Najpopularniejsze rodzaje herbat. Chociaż najbardziej znaną i najczęściej popijaną wśród Polaków jest herbata czarna wzbogacona o dodatki takie jak łyżeczka miodu, czy też plasterek cytryny, a nawet kilka kropel mleka – to w dzisiejszych czasach inne jej odmiany zyskują coraz bardziej na popularności. Coraz częściej sięgamy więc po herbatę białą, zieloną, konopną, rumiankową, czerwoną – słynącą z odchudzających właściwości oraz nieocenioną pod względem walorów smakowych jak i prozdrowotnych – herbatkę miętową.
Herbata miętowa dobra dla organizmu?
Herbata miętowa i jej dobroczynny wpływ na organizm.Herbata miętowa to nie tylko orzeźwiający smak, powiew świeżości i cudowny aromat – lecz także doskonały, a co najważniejsze naturalnego pochodzenia specyfik na wszelkiego rodzaju problemy trawienne. Herbata miętowa wspomaga wydzielanie enzymów trawiennych, zwiększa ilość soków żołądkowych oraz żółci, dlatego warto popijać ją w trakcie posiłków, lub też pomiędzy nimi.Ten cenny napój likwiduje uczucie pełności po posiłku, wspomaga procesy trawienne oraz skutecznie usuwa wzdęcia i uciążliwe, oraz powodujące dyskomfort gazy. Herbatkę miętową warto więc popijać – nie tylko przy problemach żołądkowych – ale także i profilaktycznie, dzięki czemu o wiele łatwiej będzie nam się przed nimi uchronić. Zwłaszcza podczas rodzinnych biesiad, świątecznych spotkań przy suto zastawionym stole oraz w chwilach kiedy postanawiamy zjeść większy niż zwykle posiłek – danie smażone lub też ciężkostrawne.
Be First to Comment