Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie życia. Jest smaczna, stawia na nogi i daje energię do działania, dlatego tak często sięgamy po nią z samego rana. Nie bez znaczenia jest jednak jej jakość. Dobrze dobrane ziarna nie tylko zapewnią nam lepszy smak i aromat, ale dobra kawa, zaparzona w odpowiedni sposób będzie miała pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Jak wybrać dobrą kawę?
Zacznijmy od tego, co to w ogóle znaczy, że kawa jest dobra? Przede wszystkim musimy mieć pewność, że powstała ze świeżo wypalanych ziaren o wysokiej jakości. Odwiedzając zarówno profesjonalne sklepy sprzedające kawę, jak i przeglądając asortyment dostępny w marketach spożywczych, można zauważyć, że dominują dwa gatunki kawy, a więc arabica i rabusta. Ich smak zależy od bardzo wielu czynników i nie zawsze jesteśmy w stanie dociec, w jakich warunkach były uprawiane (co jest bardzo istotne), ale co do zasady możemy przyjąć, że arabica jest łagodniejsza w smaku i zawiera mniej kofeiny od intensywnej, nie raz wręcz ostro-gorzkiej rabusty.
Jeśli temat kawy i jej odmian wydaje się być dla kogoś interesujący, to warto go zgłębić. Aby poznać smak wysokiej jakości naparu, warto wypróbować produkty z najwyższej półki, takie jak kawa specialty z palarni javacoffee.pl.
Jak przygotować dobrą kawę?
Sposobów parzenia kawy jest naprawdę sporo, nie polecamy jednak popularnej niegdyś metody zalewania kawy mielonej wrzątkiem w kubku i picia tak przygotowanego napoju bez odfiltrowania chociażby fusów. Mogą one podrażniać śluzówkę żołądka, a ponadto znajdują się w nich tłuszcze negatywnie wpływające na m.in. układ krążenia.
Na szczęście coraz częściej osoby pijące na co dzień kawę decydują się na zakup odpowiedniego sprzętu do jej parzenia. Dużą popularnością cieszą się ekspresy ciśnieniowe, ekspresy kolbowe oraz kawiarki. Trzeba jednak pamiętać, że to, jaki typ kawy lubimy, czy jest to espresso, czy cappuccino lub jeszcze inny rodzaj, determinuje to, jaką kawę powinniśmy wybrać i w jaki sposób zaparzać.
Przykładowo pijąc espresso, powinniśmy wybierać średnio wypalone ziarna kawy, a do zaparzania używać ekspresu ze specjalną funkcją lub kawiarki.
Dla fanów kaw mlecznych, takich jak latte, czy kawy mrożonej niezbędne będą również takie akcesoria, jak spieniacz do mleka.
Czy kawa jest zdrowa?
Odpowiednio zaparzona kawa, o czym wspominaliśmy już w poprzednim akapicie, może działać bardzo pozytywnie na nasz organizm. Napój ten jest bogaty w ważne dla zdrowia przeciwutleniacze oraz kwas kawowy. Dzięki piciu kawy usuwamy z organizmu wolne rodniki. Oczywiście, jak we wszystkim, tutaj też trzeba zachować zdrowy umiar. Naukowcy zalecają spożycie od 300 do 450 ml dziennie kawy w przypadku osób dorosłych. Taka ilość zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej oraz cukrzycy typu 2. Ciekawostką są wyliczenia profesora biostatystyki z uniwersytetu w Cambridge, który twierdzi, iż każde trzy filiżanki kawy dziennie mogą wydłużyć życie o pół godziny.
Należy jednak pamiętać, by wybierać wyłącznie kawę dobrej jakości, od uznanych producentów.
Be First to Comment