Błonnik pokarmowy to tak naprawdę grupa związków, które występują w wielu produktach spożywczych. Związki te są przyswajane przez organizm w niewielkiej ilości. Duże jest za to ich znaczenie dla zdrowia jelit oraz ogólnego samopoczucia. Błonnik stanowi także nieodzowny element diety odchudzającej. Dlatego tez przygotowaliśmy artykuł, w którym poruszymy następujące kwestie:
- Czym jest błonnik?
- Gdzie znajduje się błonnik?
- Dlaczego warto dostarczać błonnik do organizmu?
Te informacje z pewnością okażą się przydatne w kontekście układania skutecznej diety odchudzającej.
Czym jest błonnik?
Błonnik składa się z niejednorodnych frakcji chemicznych, które zawierają substancje o charakterze polisacharydowym i niepolisacharydowym. Jak pokazują badania, błonnik jest wykorzystywany przez organizm jako źródło energii. Naukowcy wyróżniają 2 rodzaje błonnika pokarmowego. Błonnik nierozpuszczalny w wodzie, słabych kwasach i zasadach jest zbudowany z celulozy i ligniny. Związki te nie ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu mogą oddziaływać na tzw. motorykę jelit. Błonnik nierozpuszczalny poprawia wchłanianie wody, co przekłada się na regulację procesu wypróżniania. Drugim rodzajem jest błonnik rozpuszczalny. W jego składzie znajdują się pektyny, gumy, beta-glukany, hemicelulozy oraz szereg innych związków rozpuszczalnych w wodzie. Składniki te są rozkładane przez tzw. mikroflorę jelit. To sprawia, że dostarczają do organizmu niewielkie ilości energii. Jednocześnie błonnik rozpuszczalny skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi.
Gdzie znajduje się błonnik?
Chcąc skomponować dietę bogatą w błonnik, trzeba najpierw poznać produkty, które zawierają ten związek. Jak podkreślają specjaliści, dzienna dawka błonnika powinna wynosić 20-40 g. Głównym źródłem błonnika są produkty zbożowe, warzywa i owoce. Dlatego właśnie na tych produktach najlepiej oprzeć zbilansowaną, zdrową dietę. Wprowadzając do menu owsianki czy chociażby koktajle zbożowe można w prosty sposób uzupełnić niedobory błonnika. Świetnym pomysłem jest także dodawanie do potraw orzechów, ziaren i suszonych owoców.
W kategorii produktów zbożowych warto zwrócić uwagę na płatki owsiane i jęczmienne, otręby oraz produkty, które zawierają mąkę z pełnego przemiału. Wartościowym źródłem błonnika są także kasze oraz ryż brązowy. Na przeciwległym biegunie znajdują się produkty z mąki oczyszczonej oraz słodycze, w których zawartość błonnika jest bardzo niska.
Warzywa bogate w błonnik to przede wszystkim rośliny strączkowe, a więc fasola, groch oraz soja. Najmniej błonnika jest w ogórkach, pomidorach oraz cukinii. Dobrym pomysłem jest zatem włączenie do diety sałatek oraz zup warzywnych.
W kategorii owoców najwięcej błonnika mają porzeczki, maliny oraz agrest. Wartościowym źródłem tego składnika są także suszone owoce. Najmniej błonnika zawiera melon, arbuz i granat, a więc owoce, w których jest dużo wody.
Dlaczego warto dostarczać błonnik do organizmu?
Błonnik zalecany jest osobom na diecie odchudzającej. Ma on duże znaczenie szczególnie w przypadku osób, które mają problem z ograniczeniem objętości posiłków. Błonnik skutecznie obniża stężenie glukozy we krwi po posiłku. Dodatkowo zmniejsza tempo jej wchłaniania. To sprawia, że uczucie sytości utrzymuje się przez dłuższy czas. Dzięki temu można uniknąć nagłych napadów głodu. Błonnik skutecznie przeciwdziała chorobom krążenia, cukrzycy oraz obniża poziom cholesterolu.
Jeśli szukasz diety bogatej w błonnik, to zajrzyj na stronę https://nutridieta.pl/. Znajdziesz tam ofertę cateringu dietetycznego. Wiele programów dietetycznych pozwoli Ci wybrać menu, które będzie smaczne i skutecznie pomoże Ci pozbyć się nadmiarowych kilogramów.
Be First to Comment