Wiesiołek jest rośliną pierwotnie występującą na terytorium obu Ameryk, którą sprowadzono do Europy kilkaset lat temu. Rośnie na otwartych przestrzeniach, a charakteryzują go niewielkie kwiaty o żółtobiałym odcieniu. Tłoczony z niego olej wydaje się niedoceniany. Przyjrzyjmy się więc bliżej temu produktowi i sami oceńmy, czy warto mieć go w domu.
Składnik codziennych potraw
Olej z wiesiołka najlepiej sprawdzi się w kuchni. Jego delikatny aromat wpłynie na wzrost walorów smakowych wielu potraw. Należy jedynie pamiętać, że tłuszcz ten nie powinien być używany do smażenia. Zamiast tego warto dodawać go do sosów oraz sałatek. Doskonale nadaje się także do zup, z których wydobywa głębię smaku oraz pomaga w przyswajaniu witamin zawartych w warzywach.
Koszt oraz dostępność
Cena oleju z wiesiołka wcale nie jest wygórowana, biorąc pod uwagę bogactwo jego właściwości. W niczym nie ustępuje on innym, często dużo droższym tłuszczom, pozyskiwanym z bardziej egzotycznych roślin. W olej ten zaopatrzymy się przede wszystkim w dobrych sklepach – Niwki – ze zdrową żywnością. Dużo łatwiej będzie go jednak znaleźć w Internecie. Podczas zakupów powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na datę jego produkcji. Im będzie świeższy, tym więcej dobra możemy z niego czerpać. Co równie ważne, powinniśmy inwestować jedynie w olej z pierwszego tłoczenia.
Olej z wiesiołka na odchudzanie
Ta informacja z pewnością ucieszy osoby będące na diecie odchudzającej. Oleju z wiesiołka wcale nie trzeba eliminować w takich przypadkach z jadłospisu. Wręcz przeciwnie, jego pomoc w zrzucaniu zbędnych kilogramów jest nieoceniona. Przyjmowany regularnie przyspiesza bowiem proces spalania tkanki tłuszczowej.
Nie tylko w kuchni
Ciekawostką może być fakt, że olej z wiesiołka wykorzystywany jest również w innych dziedzinach życia. Poza światem kulinarnym znajduje on szerokie zastosowanie w kosmetologii, z czego wynika stale rosnące zainteresowanie tym produktem. Kilka kropel oleju możemy zmieszać z kosmetykami do pielęgnacji ciała oraz włosów. Na efekty nie trzeba będzie długo czekać.
Be First to Comment