Press "Enter" to skip to content

Olej rokitnikowi, czyli złoto Syberii

Olej z rokitnik to skarbnica witamin oraz mikroelementów. Ze względu na pokaźną ilość prozdrowotnych właściwości nazywany jest Złotem Syberii. Miłośnicy naturalnych rozwiązań cenią jego szerokie zastosowanie. Dlaczego olej z rokietnika cieszy się tak ogromną popularnością?

Olej rokitnikowy, czyli współczesne złoto z Syberii

Olej z rokitnika ceniony jest szczególnie w Rosji, a to dlatego, że azjatyckie stepy to jego rodzinne strony. Ta roślina jest wyjątkowa z kilku względów – rośnie nawet na kiepskiej i jałowej ziemi oraz opiera się wszelkim wichurom. Jej owoce to prawdziwe bomby witaminowe. Mają mnóstwo witamin – szczególnie witaminy C. Są także bogatym źródłem witaminy E, K, B2, B3, B9 oraz B6. W składzie oleju z rokitnika  można wyróżnić aż 15 innych mikroelementów. To właśnie dzięki tej roślinie mieszkańcy Syberii unikali szkorbutu. Nic dziwnego, że olej z rokietnika często pojawiał się w mongolskich oraz tybetańskich księgach zielarskich.

Dlaczego warto go mieć w swojej kuchni i kosmetyczce?

Zastosowane oleju z rokietnika jest naprawdę szerokie. Z powodzeniem sprawdzi się w kuchni – nie tylko będzie nadawał potrawom intensywnego i unikalnego aromatu, ale w każdej jego kropelce kryje się mnóstwo witamin. Można używać go jako dressingu do sałatek i surówek lub jako dodatek do dipów.

Olej z rokitnika jest niezastąpiony również w każdej kosmetyczce, a nawet apteczce pierwszej pomocy. Jego silne działanie antybakteryjne sprawia, że może być stosowany na rany oraz oparzenia. Wpływa na szybsze gojenie się zranień oraz przynosi ulgę zranionej skórze. Natomiast jego działanie prozdrowotne cenione jest przez miłośniczki naturalnej pielęgnacji cery – olej rokitnikowy odżywia, odmładza skórę oraz przywraca jej dawny blask. Korzystnie wpływa zarówno na skórę twarzy i dekoltu, jak i na inne części ciała. Aplikowany na włosy wzmacnia je i odżywia cebulki, oraz zapobiega wypadaniu.

Olej rokitnikowy – jaki wybrać?

Olej rokitnikowy ma najwięcej składników odżywczych oraz cennych właściwości, jeżeli pochodzi z terenów o ostrym klimacie. Dlatego, chociaż można wyhodować tę roślinę w naszych warunkach, to olejek rokitnikowy z odmiany syberyjskiej jest prawdziwą skarbnicą cennych właściwości. Warto więc poszukać produktu od sprawdzonego dostawcy. Przykładem sklepu z naturalnymi produktami najlepszej jakości jest Etnobazar. Olej z rokitnika dostępny w ofercie sklepu jest w 100% naturalny i oryginalny, co stanowi gwarancję zadowalających efektów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© Czystek.info.pl