Press "Enter" to skip to content

Składniki kuchni japońskiej

Jeśli uwielbiasz kuchnię japońską i chciałbyś przygotowywać dania, które do niej należą, bez wątpienia będziesz potrzebował odpowiednich składników. Opierając się na opracowanych, tradycyjnych recepturach, warto wybierać dokładnie to, co się w nich znajduje, aby naprawdę uzyskać pożądany smak. Co zatem powinno znaleźć się w koszyku miłośnika japońskiej kuchni?

Ryż do sushi

Sushi to nieodłączne danie kuchni japońskiej, które bez wątpienia będzie chciał w swoim domu przyrządzić każdy jej wielbiciel. Jego podstawę stanowi oczywiście ryż, który powinien mieć odpowiednie ziarna pod względem ich długości, kształtu oraz kleistości. Z tego powodu, chcąc przygotować prawdziwe sushi, niezbędne będzie sięgnięcie po odpowiedni ryż.

Inne dodatki do sushi

Sushi to oczywiście nie tylko ryż i ryba, ale także pozostałe dodatki, najdalej mu charakterystyczny, wybitny smak. Wśród nich warto wspomnieć o płatach alg nori, sosie sojowym czy marynowanym imbirze. Bez wątpienia wielbiciele tego specyficznego dania będą chcieli rozsmakować się także w wasabi, które wyjątkowo mocny aromat pozostawia na długo niezapomniane wrażenie i dodaje wyrazistości każdemu daniu.

Japońskie makarony

Japońskie dania podawane na gorąco często opierają się o wykorzystanie makaronów. Dodawane są one do zup, ale mogą stanowić także dodatki do dań głównych, kiedy zostają otoczone aromatycznymi sosami. Idealnym przykładem jest tutaj gryczany makaron soba, który cechuje się delikatnym, ale charakterystycznym smakiem. Cechuje się przy tym krótkim czasem przygotowania oraz niską zawartością tłuszczu, dlatego będzie świetnym dodatkiem dla osób będących na diecie lub zapracowanych.

Tempura

Jednym z ciekawych dań azjatyckich są owoce morza oraz warzywa smażone w tempurze. Tempura to rodzaj wieloskładnikowe mąki z dodatkiem przypraw, służącej do tworzenia delikatnego ciasta, którym otaczane są wymienione składniki. Następnie produkty smaży się na głębokim oleju, co nadaje im złocistego wyglądu i wspaniałego smaku.

Tempura jest gotowym produktem, który wystarczy rozmieszać z wodą. Ze względu na prostotę wykonania dań, które są w niej smażone, powinna znaleźć się na półce każdego miłośnika japońskiej kuchni. Będzie idealna wówczas, gdy zbyt mała ilość czasu nie pozwoli na dłuższe gotowanie.

Atrakcyjną ofertę tego składnika można znaleźć w sklepie Kuchnie Orientu pod adresem:  http://kuchnieorientu.pl/produkt/maka-tempura-gogi-150g/.

Zupa miso z wodorostami wakame

Szybkie przekąski czasem potrzebne są w każdym domu. W domu miłośnika japońskich dań nie powinno więc zabraknąć gotowej zupy, którą wystarczy zalać wodą. To idealne danie na te chwile, w których brakuje czasu na dłuższy i bardziej skomplikowany posiłek. Nada się także na przekąskę przed głównym daniem.

Nasz wybór padł na smakowitą zupę miso z wodorostami wakame, która cechuje się charakterystycznym smakiem. Jej dodatkowy atut to dietetyczność, dlatego polubią ją także osoby, które nie chcą pozwolić sobie na bardzo kaloryczne posiłki.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© Czystek.info.pl