Press "Enter" to skip to content

Zła dieta = złe życie

Coraz więcej osób popada w chorobliwą otyłość, trafia do izby przyjęć z kontuzją lub cierpi na przewlekłe choroby skóry. Jedną z najczęściej podawanych przyczyn tego stanu rzeczy jest nasza dieta, która w ciągu ostatnich kilku uległa drastycznej zmianie: z lekkostrawnej, względnie niskokalorycznej i prostej przeobraziła się w tłustą, wysokokaloryczną, pustą, mało odżywczą i pełną różnej maści nienaturalnych polepszaczy, spulchniaczy i konserwantów. W przeszłości jedliśmy rzadziej i wolniej, teraz jemy dużo więcej i w pośpiechu. Nasz organizm nie jest nauczony radzić sobie z tym wszystkim w takim nakładzie. Cierpi na tym nasze zdrowie – pogarsza się i zaczyna kuleć.

Jeszcze kilka lat temu ludzie nie wiedzieli, co jest powodem negatywnych zmian w naszych ciałach, ale teraz na szczęście już się to zmienia. Coraz więcej osób decyduje się na odejście od fast-foodów, pakowanego, gotowego jedzenia oraz tych elementów diety, w których skład albo przypomina bardziej prozę, albo wymaga wykształcenia chemicznego, by być przeczytanym. Świadomość niepotrzebnych i potencjalnie bardzo szkodliwych dla nas składników (szczególnie w większych ilościach) rośnie z tygodnia na tydzień, przez co producenci zmuszani się do dostosowywania obecnych produktów pod kątem pożądanego przez konsumentów składu bądź wprowadzania na rynek nowości, które będą zaspokajać potrzeby klientów.

Tak zwane „śmieciowe jedzenie” zastępuje pełnowartościowa zdrowa żywność, produkowana z upraw przyjaznych środowisku i z mięsa niefaszerowanego zbędnymi kilogramami leków. Od tej zwykłej, powszechnej, różni się ona drogą, jaką przeszła na nasze stoły, a w konsekwencji i składem. Trafienie na nasze talerze zajęło jej nieco dłużej, bo – jak wszystko w naturze – wymagało czasu, ale dzięki temu jest dużo zdrowsze: bogatsze w mikroelementy i walory smakowe. Jej wyprodukowanie było dla Ziemi dużo lżejszym procesem.

Niektórzy ludzie prócz zmiany swoich podstawowych elementów diety dopomagają sobie zewnętrznie. Coraz częstszym gościem w domowych apteczkach są suplementy diety, zawierające pokaźne dawki witamin wspierających pracę organizmu przy przetwarzaniu pokarmu. Brane są zarówno przez młodych, jak i starych; przez sportowców i hobbystów. Nie są zabronione, a ich spożywanie polepsza ogólną gospodarkę organizmu, pomagając borykać się z problemami stawianymi przez naszą dietę w obecnych czasach.

Co człowiek, to sposób. Jedni zmieniają nawyki żywieniowe, drudzy wspomagają się suplementami, a trzeci robią i tak, i tak. Grunt, że następuje zmiana w dobrym kierunku.

Więcej przeczytasz na https://www.youthandhiv.org

[Głosów:1    Średnia:3/5]

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© Czystek.info.pl