Press "Enter" to skip to content

Czystek a anemia

O właściwościach i prozdrowotnym działaniu czystka można wiele przeczytać. Po pierwszej fali popularności i zachwycie czystkiem, który został okrzyknięty ziołem na wszystko, pojawiły się pierwsze wątpliwości dotyczące skutków ubocznych, jakie może wywołać ta roślina. Co do zasady czystek nie wywołuje żadnych niepożądanych działań w organizmie. Wiele osób jednak zwraca uwagę, że jego nadmierne spożywanie może być przyczyną anemii. Warto więc pochylić się na chwilę nad zagadnieniem czystek a anemia.

Czym jest anemia?

Anemia jest chorobą polegającą na obecności w organizmie zbyt małej ilości czerwonych krwinek, czyli erytrocytów lub zbyt małego stężenia hemoglobiny we krwi. Rozpoznanie anemii nie jest łatwe. Choć choroba daje wyraźne objawy, to bardzo łatwo można je pomylić z przepracowaniem, stresem czy niewyspaniem. Anemia zazwyczaj diagnozowana jest przez lekarza na podstawie badań krwi. Choroba ta wymaga również leczenia. Jego brak może sprawić, że tlen nie będzie dostarczany przez hemoglobinę do wszystkich narządów i komórek organizmu. Niedostatek tlenu jest niebezpieczny głównie dla mózgu oraz sera, które niedotlenione prowadzą do poważnych schorzeń.

Przyczyny anemii

Jednym z podstawowych przyczyn anemii jest niedobór żelaza, witaminy B lub kwasu foliowego. Anemia niedoborowa występuje najczęściej. Z brakiem tych pierwiastków i substancji w organizmie człowieka mamy do czynienia zazwyczaj w przypadku zbyt obfitych miesiączek, urazach, wypadkach lub krwawieniach z przewodu pokarmowego. Coraz częściej mówi się też, że przyczyną anemii może być zbyt intensywna kuracja czystkiem. Picie naparów z tego zioła ma utrudniać przyswajanie w organizmie żelaza i w efekcie prowadzić do anemii.

Czystek a anemia – jak temu przeciwdziałać?

Mimo że głosy łączące czystek z anemią pojawiają się, nie ma co panikować i od razu rezygnować z kuracji czystkiem. Wypłukiwanie żelaza z organizmu jest kwestią indywidualną i picie czystka nie zawsze oznacza, że będziemy mieć jego niedobór. Jeśli jednak obawiasz się anemii, warto podjąć kroki zaradcze i profilaktyczne. Pierwszym z nich jest wzbogacenie jadłospisu o produkty spożywcze zawierające duże ilości żelaza. Do takich zalicza się podroby, suche nasiona roślin strączkowych, natkę pietruszki, produkty zbożowe, jaja, mleko, ziemniaki, ryby, ryż i warzywa. Prowadząc kuracje czystkiem, można również zażywać suplementy diety bogate w żelazo lub samo żelazo w kapsułkach. Warto również zadbać o to, aby pić czystek tylko między posiłkami, a nie bezpośrednio po, przed lub w trakcie jedzenia. Dzięki temu zyskuje się pewność, że żelazo do organizmu wchłonie się prawidłowo.

[Głosów:5    Średnia:2.4/5]

Be First to Comment

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *