Press "Enter" to skip to content

Czystek albański

Zalet stosowania czystka w codziennej diecie jest bardzo dużo. Aby jednak mówić o jego skuteczności i faktycznym prozdrowotnym wpływie na organizm należy pamiętać, że pić trzeba go regularnie, a co więcej napary wykonywać z dobrej jakości rośliny. Czystek jest bowiem ziołem, które występuje w kilku odmianach. W Polsce najczęściej możemy kupić czystek albański albo turecki. Spotkany jest równie czystek grecki zwany kreteńskim, który klasyfikowany jest jako najwyżej jakości zioło tego rodzaju. Zobacz, co musisz wiedzieć o czystku albańskim.

Czystek albański – podstawowe informacje

Jak wskazuje sama nazwa rośliny, czystek albański jest krzewem uprawianym w Albanii. Rośnie on na skalistych i stromych zboczach na dziko. Znany jest już od bardzo dawno, ponieważ pierwsze informacje o wykorzystywaniu czystka albańskiego w celach leczniczych możemy znaleźć już w średniowieczu. Wtedy to wyczesywany był z wełny owiec i kóz, które zaplątały się w dziko rosnące krzewy czystka albańskiego. Dziś uprawy są bardziej zorganizowane.

Czym jest czystek albański?

Czystek albański zazwyczaj występuje w formie suszu, który możemy wykorzystać do sporządzania naparów i odwarów. Roślina ta jest również wykorzystywana do tworzenia ekstraktu z czystka, który swoje zastosowanie znajduje m.in. w tabletkach, kroplach czy syropach. Czystek albański w przeciwieństwie do tego greckiego czy tureckiego oprócz pociętych liści zawiera również małe łodygi. Łodygi te nie zawierają jednak żadnych substancji prozdrowotnych, nadają jednak suszu nieco gorzkiego smaku. Ze względu na zawartość tych łodyg w suszu cena czystka albańskiego jest niższa niż pozostałych dwóch odmian. Należy również wspomnieć, że kuracje czystkiem albańskim, jeśli są prowadzone regularnie,, nie wykazują mniejszej skuteczności  niż picie roślin odmiany tureckiej czy greckiej.

Jak dawkować czystek albański?

Czystek albański jest w pełni bezpieczny dla zdrowia. Można podawać go w formie herbatek nawet 3 miesięcznym niemowlakiem. Ze względu na to, że nie zawiera substancji szkodliwych ani uzależniających to czystek albański można pić w dowolnych ilościach. Zalecana dawka, po której efekty wpływu na zdrowie będą widoczne to minimum 100 ml dziennie. Napar parzy się z 1 czubatej łyżeczki na szklankę wrzątku i pozostawia pod przykryciem do zaparzenia na ok. 10 minut. 1 łyżeczkę można wykorzystać do sporządzenia  porcji wywaru. Czystek albański można pić zarówno rano, jak i wieczorem, należy jednak unikać popijania nim posiłków, może to spowodować problemy z przyswajaniem przez organizm magnezu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Be First to Comment

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *