Press "Enter" to skip to content

Czystek śródziemnomorski

Herbaty i napary z czystka posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Osoby decydujące się na prowadzenie kuracji czystkiem rzadko wiedzą jednak o tym, że roślina ta występuje w kilku gatunkach. W Polsce najczęściej mamy do czynienia z czystkiem albańskim albo tureckim, jednak na rynku dostępny jest też czystek śródziemnomorski. Ten rośnie zazwyczaj w Grecji, a odmiana ta uważana jest za tę najwyższej jakości. Zobacz, czym jest czystek śródziemnomorski oraz jakie są jego właściwości.

Czym jest czystek śródziemnomorski?

Czystek śródziemnomorski jest małym pachnącym krzewem rosnącym dziko. Roślina znana jest już od starożytności, kiedy to otrzymywano z niej laudanum, czyli odpowiednik cienkiej i lepkiej żywicy. Składnik stosowana na choroby układy pokarmowego oraz oddechowego. Pozyskiwano go, wyczesując sierść kóz oraz wełnę owiec, które wypasane na łąkach, gdzie czystek rósł. Roślinę tę spotkać można przede wszystkim na suchych, skalistych zboczach. Stanowi ważny składnik kolczastych zarośli, lasów sosnowych oraz dębowych. W Polsce czystek rośnie tylko w uprawie. Krzak czystka śródziemnomorskiego składa się z liści, łodygi i kwiatów. Czystek śródziemnomorski może występować w kilku odmianach. Ta najbardziej znana jest wysokiej jakości czystek kreteńsk, który spotykamy w regionie Morza Śródziemnomorskiego i Czarnego, wyróżnia się kwiatami o kolorze różowym. Oprócz niego wyróżnia się też:

  • czystek szary – rośnie w zachodniej części Morza Śródziemnego, jego kwiaty są koloru różowego;
  • czystek  szałwiolistny – rośnie w uzachodnienie części obszaru śródziemnomorskiego, ma białe kwiaty o średnicy od 3 do 5 centymetrów.

Czystek śródziemnomorski – na co zwraca uwagę, kupując go?

Z regionu basenu Morza Śródziemnego pochodzi większość czystka, który jest importowany do Polski. Jeśli chce się kupić odmianę wysokiej jakości, najlepiej jest wybierać czystek pochodzący z upraw ekologicznych i sprzedawany w firmie ciętych liści. Wtedy to ma się szanse dokładnie sprawdzić, jakie części krzewu zostały dodane do suszu. Optymalnym rozwiązaniem jest, jeśli składa się on tylko z pociętych liści, ewentualnie kwiatów. Taki susz zawiera najwięcej wartościowych dla organizmu ludzkiego składników. Jego smak jest również łagodnie ziołowy. Do taniego suszu czystka zazwyczaj oprócz liści dodawane są elementy łodygi. Ta nie zawiera żadnych ważnych dla organizmu związków i substancji i jest jedynie wypełnianiem. Taki susz ma niższą jakość, a także gorzki smak. W przygotowanym z niego naparze można wyczuć nutę goryczy.  Ceny pomiędzy czystkami różnych gatunków wahają się w okolicach 5 złotych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Be First to Comment

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *