Press "Enter" to skip to content

Czystek w liściach

Czystek w liściach to suplement diety, który kupowany jest przede wszystkim do parzenia herbat i naparów. Są one naturalnym źródłem antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Zapewniają mu ochronę przeciw wolnym rodnikom, bakteriom, wirusom oraz grzybom. Najwięcej polifenoli, które występują w dużej ilości w czystku, znajduje się właśnie w jego liściach. Stąd też tak ważne jest, aby wiedzieć na co zwrócić uwagę kupują czystek w liściach. Zobacz, jak wybrać dobrej jakości zioło oraz jak stosować czystek w liściach.

Czystek w liściach – jaki kupić?

Liście są głównym elementem suszu z czystka. To one zawierają niniejszej antyoksydantów, które mają właściwość prozdrowotne. Czystek w liściach można kupić w aptece lub w sklepie zielarskim. Produkt ten traktowany jest jako suplement diety. Zakupione liście służą do sporządzania herbaty i naparu z czystka. Ten można pić bez przeszkód w każdym wieku oraz niezależnie od stanu zdrowia organizmu. Czystek w liściach nie da się przedawkować, stąd też dziennie można wypić nawet kilka litrów herbaty z tej rośliny. Spożywanie dużych ilości czystka w liściach nie niesie za sobą żadnych skutków ubocznych. Picie herbaty można łączyć z regularnie używanymi lekami.

Czystek w liściach – jak sporządzić z niego wywar?

Czystek w liściach sprzedawany jest w formie suszu. W zależności od odmiany czystka oraz kraju pochodzenia susz możne zawiera same liście albo też być mieszkanka liści, kwiatów i łodygi. Najlepszej jakości czystek to ten składający się z samych liści. Zawiera on najwięcej wartościowych dla ludzkiego organizmu substancji oraz charakteryzuje się łagodnym ziołowym smakiem. Susz z liści czystka pochodzi zazwyczaj z Turcji lub Grecji. Decydując się na zakup tańszego czystka albańskiego, należy liczyć się z tym, że w suszu będą znajdowały się elementy łodygi, która nie tylko nie jest odżywcza dla organizmu, ale i nadaje herbacie gorzki posmak.

Herbatę z liści czystka przygotowuje się, zalewając je wrzącą wodą i odstawiają na ok. 10 minut. Wywar powinien parzyć się pod przykryciem. Można podawać go z cytryną, miodem, stewią, miętą czy kostkami lodu w formie mrożonej herbaty. Do parzenia naparu wystarczy jedna łyżeczka suszu, z jej można przygotować ok. 4 porcje (kubki) herbaty. Nie należy parzyć większej ilości naparu z 1 łyżeczki, ponieważ jego właściwości są wtedy o wiele mniejsze. Zaparzonej herbaty nie należy pić do posiłków, może to bowiem utrudniać przyswajanie przez organizm magnezu oraz powodować anemię. Herbaty z czystka można podawać od 3 miesiąca życia.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Be First to Comment

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *